emmanuil's blog


Ворожіння. Позиція Церкви

[ Заняття: Читаю Читаю ]

Що може бути спільного між Христом і Веліяром, що є спільного між світлом і темрявою? Постійна боротьба віруючих християн проти дії І сили диявола дає нам чітку і однозначну відповідь - зовсім нічого, більше цього, кожен воїн Христовий має завдання-зло перемагати добром, так стаючи дитиною Божою. У людини завжди виникає бажання заглянути у світ духовний, а то й підпорядкувати його собі, а на цьому бажанні завжди чудово спекулює ворог спасіння людини - сатана. Він, завдяки людям, що зраджують Всемогучого Господа і вдаються до ворожбитства, чарів, магії і інших гріховних дій, поневолить кожного, хто прибігає до цього. Для кращого розуміння даної проблематики
погляньмо на деякі терміни, з цим пов'язані. Отож, чим є насправді екстрасенсорика, телепатія, магія і інше спрямування диявольське. Екстрасенсорика це є позачуттєве сприйняття світу і впливання на нього.

Прикладом цього є:
Телепатія - це відчуття на відстані.
Ясновидіння - зорове сприйняття на відстані.
Проскопія минулого, або майбутнього - видіння минулих подій, і відповідно майбутніх Магія -управління силами світу, в тому числі і людьми.
Спіритизм - викликання злих духів і спілкування з ними.
Біоенерготерапія - лікування біополем і життєвою енергією.
Чарівники і маги називають екстрасенсорику магією, а також багато екстрасенсів починають з магії і чарівництва, а після того стають екстрасенсами.

Що ж, отже, таке магія? Енциклопедія Ф. Блокгауза та І.Ефрона дає таке пояснення. Магія - це навіяне тайне мистецтв визивати, з допомогою надприродних сил, головним чином при співпраці духів, об'явлення, які суперечать сучасним уявленням про закони і сили природи. Тож, магія, це активне використання зв'язку зі світом духів, треба зауважити, злих духів. Сам диявол є духом зла, який шкодить людині. Магія, отже, є свідомим зв'язком з духами темряви, це використання таємничих сил з метою отримати владу над фізичною та психологічною реальністю, підкоренням світу собі. Інакше кажучи, людина хоче стати як Бог, а за цим прагненням завжди є диявол, який, за словами Святого Письма, є батько брехні, він душогубець від початку, бо правди нема в ньому. Коли говорить брехню, зі свого говорить, бо він брехун і батько лжі. (Ів.8.44). Зауважмо, що і його слуги, тобто ворожбити, екстрасенси і їм подібні, ніколи не кажуть хто вони є насправді, більше того, вони у своєму ідолослужінні прикриваються молитвами, іконами, проте залишаються слугами і рабами диявола. Дехто з цих людей що зверталися до таких слуг диявола, і кажуть, що на якийсь час справді відчували покращення чи фізичне, чи духовне від цих сеансів і можуть сказати, що нічого поганого у цьому немає, проте вони забувають одну важливу річ. Демони і їхні слуги у своїх діях не шукають І не бажають нічого іншого, як тільки зла. Якщо іноді якийсь із їхніх вчинків видається добрим, то завжди виявляється злим внаслідок злих обставин. Наприклад, коли демони говорять правду, то це роблять тільки для того, щоб пізніше легше було впровадити в ще глибшу оману. Згідно з вченням святого Томи, демони, по суті справи, можуть робити тільки те, що вони вибрали собі за мету, коли збунтувалися проти Бога, - зло, тобто вони є противниками і ворогами Бога. Отож та ціль є спотворена і грішна уже сама в собі, це війна супроти Бога, а в результаті - проти усякого добра.

Ворожіння, чари, незалежно від того, чи походить від магічної планшетки, карт Таро, хіромантії, астрології, некроманії, чи будь якої іншої форми, є заборонено у Святому Письмі, і є великим гріхом перед єдиним Богом і абсолютно неприйнятні у християнстві і у Церкві. Без сумніву, оцінювати магію, чари і все з цим пов'язане, потрібно так, як наказує нам Декалог 10 заповідей, а саме: Я - Господь Бог Твій, що вивів тебе із землі Єгипетської, з дому неволі. Нехай не буде в тебе інших богів крім Мене (Вих. 20, 2-3). Чари і ворожіння є нічим іншим як бунтом перед Богом. Горе їм, бо утекли від мене, погибель їм, бо вони проти мене збунтувались, говорить Господь через пророка Осію 8.13. Про таких пророк Самуїл говорить, бунт їхній — це гріх чарівництва, сваволя - це злочин ідолопоклонства 1.Сам.15.23. Книга Левіт також каже, не будете ворожити, ані чаклувати. Левіт 19.26.
Господь попереджає свій народ, котрий вибрав кажучи, не удавайтеся до заклиначів мертвих та до знахарів по пораду не ходіть, щоб не осквернитися вам ними. Левіт 19.30. Ворожбити не є вибраним народом, їх не можемо навіть назвати християнами, бо християни є ті хто вірить Христові як єдиному Богові, вони є поганським народом, який не хоче вірити єдиному Богові, а поклоняється дияволові. Ворожіння, це є відвернення від Бога і служіння противникові людського спасіння дияволові. У Старому Завіті цей закон був настільки актуальним, що існував навіть наказ каменувати безбожників, які вдаються до чарівників і їм подібним, коли хто скаже тобі ходімо і служімо іншим богам, не будеш слухатися його, і не буде милосердитися око твоє над ним. (Втор. 13,7-14) Це є для того, щоб показати, що духовна смерть людини є гірша ніж біологічна.
Святе Письмо, зокрема Старий Завіт у книзі Второзаконня каже: Щоб не було в тебе нікого, хто призводив би свого сина чи свою дочку переходити через вогонь, нікого хто ворожить, або кидає жереб, або заговорює або волхвує, або нашіптує, або викликає духів, або віщує, або розпитує мерців. Бо огидний для Господа кожен, хто це робить, і саме за ці гидкі звичаї Господь, Бог твій проганяє ці народи перед тобою (Втор. 18.10-13.) Ізраїльський цар Манасія грішив такими огидними гріхами, провів сина свого через вогонь, і ворожив та віщував, і позаводив викликачів мертвих та знахарів, багато поганого чинив перед Господом викликаючи його гнів. (2 Цар. 21.6.)

Хіба не є подібними до нього ці люди, що таке чинять сьогодні, та й більше, гріх їхній є великий, бо мають Церкву і Святе Причастя і сповідь, як найбільшу допомогу і лік, яким є сам Євхаристійний Господь, однак вдаються до злих сил. Як зауважує папа Римський Венедикт XVI, що не потрібно також і применшувати дію сатани, він це таємнича присутність, але вона реальна, а не символічна. Однак, сучасний світ буцімто, не виступає проти Бога, однак він створює суспільство без Бога, таким чином маскуючи і завуальовуючи присутність і вплив диявола, через що люди, які вдаються за порятунком, чи вирішенням своїх проблем до диявола і його слуг, залишаються глухими, і не чують голосу Господа, що каже, до всіх прийдіть до мене всі втомлені і обтяжені, і Я облегшу вас. (Мт. 11,28.)
Чому, отже, ми так легко відкриваємо сатані двері своєї душі, за яку помер і відкупив нас Господь. Чому втрачаємо зв'язок з Джерелом Життя, усвідомимо собі просту річ, що все розпочинається з малих речей, а переростає у велику проблему. Намагаючись стати володарем всього, людина дуже швидко стає рабом диявола. На превеликий жаль, багато людей, які ходять до церкви і вважають себе практикуючими християнами, однак грішать, ходячи до бабок, чи дідусів, так званих знахарів і цілителів виливати віск, чи скидати вроки, або знімаюти страх вливанням яєць, викладати карти, чи інші методи псевдолікування. Тут потрібно згадати і про тих, хто вдається до чарування для того, щоб дівчина вийшла заміж, чи хлопець одружився діючи на їхню волю, запитаймо себе, чи може бути чистим і добрим таке кохання і подальше життя і шлюб. Прикладом цього може стати життя святого Киприяна, будучи ідолопоклонником і чародієм, він запалав любов'ю до дівчини знатного роду-святої Юстини. Він зажадав її усім своїм серцем, будував багато планів та хитрощів, щоб схилити дівчину до гріха. Але всі його плани та наміри розбивалися до щита віри святої Юстини. Вона не мала жодної злоби до свого ворога і спокусника, а тільки багато молилася за себе і за Киприяна який безупинно домагався її. Будучи ідолопоклонником магом, він вдався до магії і чаклунства. І от диво: Киприян навернувся до Бога. Молитва святої Юстини виявилася сильніша від чаклунства і магії Киприяна. Злі духи, які через чари Киприян посилав до святої Юстини, були прогнані нею словом та молитвою. Вони повернулися до Киприяна і почали мордувати його. Її молитва діяла на нього, як гра на гуслах Давида, діяла на душу Саула, яку мордував злий дух. Киприян покаявся і приніс усі ворожбитські книги і спалив їх. Написав також довгу промову-покаяння, виставивши на ганьбу своє попереднє гріховне життя. Саме такі чари можуть наразити на небезпеку здоров'я і життя іншої людини ,проти якої вони є спрямовані, не кажучи вже про душу людини, що діє цими методами, однак, передовсім, вони можуть розлучити подружжя, родини суспільства на всіх рівнях. Щоб досягнути своїх підлих і гріховних бажань, такі люди часто звертаються до сатани за допомогою, у більш або менш виразних закликах, чи обрядах.
Один з яких полягає у тому, що для жертви готується відповідно рідина, або їжа, до якої додаються різні інгредієнти: менструальна кров, кістки, спалений прах, тваринні органи (передовсім серця), є спеціальні зілля, тощо. Під час приготування таких мікстур вимовляють таємні заклинання.

Наступним способом є наслання чар через предмети, які належать, або дарують жертві: одежу або інші речі, перш за все на фігурки, фотографії, ляльки, інші речі. Метою сатани є згіршення людей, тобто доведення їх до упадку, деградації, сумнівів та байдужості. Стратегія сатани є у двох напрямках - перший - це звичайна спокуса через навіювання та вплив на уяву і пам'ять, другим способом його дії є насильницьке втручання у природу людини, психічну чи фізичну. Між цими двома рівнями існує певна послідовність, - вони мають спільну мету - одержимість, що є завершальною точкою цього оволодіння душею. Диявол може розбуджувати пристрасті, проте воля людини залишається свобідною, тому людина може погоджуватися, або противитися. Сатана не може змушувати людину до гріха, - каже святий Тома, однак, позбутися таких впливів можна лише через сповідь, піст і молитву. Сам Христос каже, що цей рід бісів виганяють лише молитвою і постом.(Мр.9.29). Під такий вплив потрапляють люди, що не моляться, не постять, не чинять милостині і добрих діл, саме вони стають жертвами. Людина, один раз вдавшись до таких лікарів, ворожок чи екстрасенсів, підпадає під владу диявола, який, заволодівши людиною, тримає її у своєму полоні, подальше від Божої ласки, і тоді ця особа втрачає душевний мир і рівновагу, злість і розпач з'являється у її душі, вона має пекло вже за життя, забуваючи при цьому, що справжній християнин йде дорогою любові, яка робить його вільним у Христі, оздоровляє і дарує радість спасіння. У тайні Хрещення ми відрікаємося сатани, всіх діл його, всього служіння його і всієї гордині його. Особливо є це актуально у цьому році, коли відновлюємо свої хресні обіти, таким чином святкуючи 1020 ліття Хрещення Русі, вкотре виявляючи свою віру у Христа. Не можна говорити Христові "так" і йти до різних цілителів, не можемо двом панам служити, каже Христос: бо одного зненавидить, а другого буде любити (Мт.6.24). Тому рішучо прикладімо всіх зусиль, щоб Христос був для нас і наших ближніх дійсно єдиним Богом, що спасає, і є всім у всьому. Тому коли виникне спокуса, у нас вдатися до таких лжелікарів і цілителів, в першу чергу, запитаймо себе, якою силою діє ця людина на мене і на інших, чи знає вона Христа, чи лише вживає Його ім'я надаремно і прикривається Ним, владу лікувати і визволяти від всяких напастей і дій диявола має лише Церква Христова, єпископи, і через них священики. Зрозуміймо і наступне, що дияволу не потрібні гроші, які заробляють його слуги, які володіють цими гріховними І душе згубними методами, а лише душа, яку людина, через свобідну згоду, віддає йому в руки, коли приходить до його слуг - ворожок і ворожбитів екстрасенсів і їм подібних, уважаймо куди і до кого звертаємося. Молімося і за цих людей, що є у неволі сатани, через своє, так зване ремесло, щоб прийшли до Церкви і покаялися, не засуджуймо людину, а гріх, який вона чинить. Не йдімо за цими, на перший погляд, привабливими обіцянками майбутнього щастя, радості та вирішенням всіх проблем, однак довірмо своє життя Богові, не втрачаючи віру у Нього і Його Всемогутність. о. Михайло Кушнір